Șase strategii alimentare pentru tratarea și prevenirea pielii uscate
Pielea uscată reacționează pozitiv la o dietă conștientă. Alimentele care conțin betacaroten, zinc și „vitamina pielii”, vitamina H, precum și acizii grași omega-3 și omega-6 întăresc bariera lipidică a pielii noastre din interior. Consumul abundent de apă îi consolidează rezerva de hidratare. Dar ceea ce nu-i place pielii este excesul de sare, cafea și alcool.
1. Mai întâi de toate: bea multă apă!
Mai mult de 70% din corpul nostru este format din apă - inclusiv pielea, care este cel mai mare organ al nostru. Pentru ca metabolismul nostru să funcționeze corect, acesta are nevoie de un aport suficient de lichide - între doi și trei litri de apă pe zi. Mai ales pielea uscată poate beneficia de acest lucru.
2. Grăsimi? Absolut, dar cele potrivite!
Acizii grași omega-3 nesaturați din peștii grași, cum ar fi somonul, precum și din semințele de urzică, semințele de chia și uleiul de in pot umple rezervele de lipide ale pielii din interior și pot stabiliza bariera sa naturală de protecție.
3. Fructe și legume de culoare portocalie
Culoarea strălucitoare a alimentelor precum caisele, cătina de mare, morcovii, precum și ardeii galbeni și roșii indică nivelul lor ridicat de betacaroten, un precursor al vitaminei A. Ca antioxidant, betacarotenul este eficient în prevenirea pielii uscate și îmbătrânite.
4. Alimente proaspete bogate în biotină
Biotina, cunoscută și ca vitamina B7 sau pur și simplu vitamina H, este considerată a fi vitamina pielii prin excelență. Surse bune sunt gălbenușul de ou, fulgii de ovăz, somonul și heringul, roșiile și spanacul, produsele lactate, bananele și nucile. Nucile și semințele în general sunt, de asemenea, bogate în vitamina E, care susține în plus stratul lipidic al pielii și asigură o mai bună hidratare a pielii.
5. Alimente cu zinc
Pielea uscată și crăpată care se simte tensionată sau care provoacă mâncărimi poate indica o deficiență de oligoelement zinc. Ajutorul poate fi găsit în germenii de secară și de grâu, semințele de dovleac și de floarea soarelui, brânzeturile tari, peștele și carnea, precum și fulgii de ovăz și lintea.
6. Alimente de evitat
În cazul pielii uscate, este mai bine să eviți tot ceea ce drenează umiditatea din organism - cum ar fi alcoolul, cafeina din cafea și ceai și excesul de sare. Grăsimile trans din alimentele prăjite și coapte pot strânge venele și astfel pot împiedica circulația sângelui în straturile profunde ale pielii.