Mesteacăn
Un simbol al primăverii ce întinerește trupul
Între lunile mai și iunie, mesteacănul are o creștere puternică și abundă în ingrediente care dau, de asemenea, un nou impuls și energie pentru sistemele noastre proprii.
Așa cum cântul păsărilor preamărește primăvara, tinerele frunze ale mesteacănului sunt un simbol pentru prospețimea, vitalitatea și lumina noii vieții, transformând acest copac zvelt cu trunchiul cu brazde albe într-un adevărat simbol al primăverii. Între mai și iunie, mesteacănul se află în cea mai vitală perioadă de creștere, mustind de ingrediente ce dau organismelor noastre energie și impetuozitate.
Asociat cu frumoasa zeiță nordică Freya, înveștmântată în pelerina ei cu pene, mesteacănul era adorat odinioară drept copac sacru și se bucura de o reputație bună în credința populară a popoarelor germanice și slave. Aducerea unui mesteacăn în sat, ca simbol al primăverii renăscânde, este un obicei ce s-a păstrat până în zilele noastre – mesteacănul de mai se regăsește primăvara în multe sate și orașe din Germania. În mod tradițional, bărbații necăsătoriți aduc iubitelor lor un mesteacăn împodobit – urându-le astfel, probabil, să rămână sănătoase și frumoase.
Rejuvenează corpul
Sucul de mesteacăn era cunoscut germanilor drept o licoare dătătoare de frumusețe și de putere și era folosit împotriva febrei și a problemelor gastrice. Decoctul de frunze de measteacăn era folosit în tratarea bolilor de piele și a rănilor. În Europa de Nord și în Rusia mesteacănul era cunoscut ca adjuvant în scăderea în greutate, substanțele prețioase cum ar fi vitamina C stimulând în mod natural arderea grăsimilor. Flavonidele din mesteacăn detoxifiază și protejează celulele, stimulând metabolismul și transportând apa în exces de la țesuturi. Acest efect diuretic era cunoscut în mod tradițional drept ‘cura de primăvară’. Produsele Weleda pe bază de mesteacăn includ sucuri de primăvară revigorante și tratamente corporale ce catifelează pielea.