Cum ajută compostul la solul grădinii tale
Sfaturi pentru compost de casă
Cunoscut și sub denumirea de „aurul grădinarului” sau „aurul negru”, compostul este cel mai bun atunci când vine din propria grădină. Recompensele compostării includ un sol sănătos, bogat în nutrienți. Martina Kolarek, biochimist și specialist în compost fierbinte, oferă sfaturi de specialitate.
Care sunt beneficiile compostului?
Martina Kolarek: Folosirea compostului te răsplătește cu sol fertil și plante sănătoase – și mai puține udare, fertilizare și combatere a dăunătorilor. Compostul adaugă substanțe nutritive în sol. Hrănind solul cu materiale organice, creăm un habitat pentru nenumărate organisme și microorganisme care lucrează pentru a menține solul sănătos.
Ce face solul fertil?
MK: Solul este fertil atunci când conține multe organisme vii diverse. Ele creează structura solului care stochează aer, apă și nutrienți și le face disponibile plantelor pentru a crește și a se dezvolta. Adăugarea îngrășământului în sol fără structură nu ajută: solul nu îl poate absorbi, așa că intră direct în apele subterane, iar plantele nu pot accesa nutrienții. Pe lângă îmbunătățirea solului, compostul ajută la protejarea apei de poluare prin reducerea eroziunii. De asemenea, îmbunătățește clima: plantele absorb carbonul din aer și îl eliberează în solul bogat în compost, care stochează carbonul în structurile sale vitale subterane.
Folosirea compostului te răsplătește cu sol fertil și plante sănătoase – și mai puține udare, fertilizare și combatere a dăunătorilor.
Care sunt semnele unui sol bun, fertil?
MK: Solul care conține o cantitate adecvată de humus este maro închis, umed și miroase bine. Dacă solul are prea puțin humus, pare palid și uscat și nu are deloc miros. Este ca un deșert pentru că nimic nu poate crește acolo.
Compost și humus – cum sunt ele legate?
MK: Humusul este partea organică a solului, produsul organismelor din sol. Ele digeră și transformă plantele, animalele și microorganismele moarte în molecule. Merele, perele și frunzele căzute se vor descompune în mod natural și se vor transforma în humus în timp – compostul accelerează acest proces. Procese similare de descompunere și transformare vă pot transforma resturile din grădină, fructe și legume în compost. Stratul subțire superior al solului fertil cuprinde întotdeauna un amestec de materie organică și anorganică. Prin urmare, adăugarea în compost de praf de rocă vulcanică bogată în minerale ajută la optimizarea humusului.
Ingredientele din compost – ce trebuie și ce nu
MK: Nu adăuga resturi gătite sau condimentate. Fără pâine, fără produse de patiserie. Adaugă cojile de citrice cu moderație; ele atrag mucegaiul verde. Adaugă butași și buruieni verzi de grădină, ramuri și crenguțe mici și frunze căzute cu moderație. Și, bineînțeles, toate fructele și legumele crude nedorite din bucătărie. Cojile de banană sunt, de asemenea, bune, la fel ca zațul de cafea și frunzele de ceai – în cantități mici, de uz casnic.
Compostul îmbunătățește solul, protejează căile navigabile de poluare și ajută climatul.
Un compost bun are nevoie de un echilibru între substanțe structurale, nutrienți și contact cu mediul. Compostul este mult mai mult decât îngrășământ – structura sa sfărâmicioasă, asemănătoare unui burete, poate stoca simultan nutrienți, aer și apă. De asemenea, oferă un habitat pentru o comunitate diversă de floră și faună mică, care mențin solul fertil și rezistent la eroziunea vântului și a apei.
Cum folosesc compostul finit?
MK: În funcție de cerințele nutritive ale plantelor pe care le cultivi, pune 1 până la 3 litri de compost în stratul superior al pământului grădinii tale. Compostul fierbinte este foarte bogat în nutrienți și structură, ceea ce îl face mai puțin potrivit pentru creșterea semințelor. Este mai bine să-l folosești pentru plante ale căror rădăcini sunt deja complet formate.
Cum să creezi propriul compost
A face compost nu este greu, dar există câteva lucruri de care trebuie să ții cont. O grămadă de compost fierbinte se construiește cel mai bine într-o singură zi. Praful de rocă minerală și un extract de plante de casă îmbogățesc amestecul și stimulează procesul de compostare. Stratificarea materialelor rapid și în combinația potrivită permite compostului să se încălzească la temperatura potrivită. Dacă sunteți un începător în compostare, urmați cu atenție instrucțiunile. Devine mai ușor și mai rapid să pregătiți cu cât o faceți mai mult.
Un metru cub de deșeuri organice
Pentru compostul fierbinte, ai nevoie de cel puțin un metru cub de deșeuri de grădină și resturi de bucătărie. Ingredientele ideale pentru grădină includ tăieturi de iarbă, butași de plante, buruieni, crenguțe, ramuri și unele frunze căzute. Ingredientele de bucătărie includ resturi de legume și fructe crude, zaț de cafea și frunze de ceai. De asemenea, gunoiul de grajd de vacă și de cal și materialele compostabile, cum ar fi cartonul maro, pot intra în compost.
Lucruri de care ai nevoie pentru a-ți construi grămada de compost
- Un coș potrivit pentru resturile de bucătărie
- Praf de rocă/pulbere minerală
- Extract din plante
- Izolație din fibre naturale
Construiește-ți compost strat cu strat
Un singur strat de compost poate cuprinde până la nouă materiale diferite: un amestec de deșeuri de grădină, resturi de bucătărie, așchii de lemn și rumeguș, gunoi de grajd de vaca sau de cal și alte produse compostabile, cum ar fi cartonul mărunțit. Resturile de bucătărie oferă nutrienți esențiali, în timp ce deșeurile de grădină creează structură.
Tăie sau mărunțește materialele în bucăți mici, apoi adaugă-le una după alta, amestecându-le bine cu celelalte materiale din același strat imediat. Adaugă pulberea minerală la acest amestec. Apoi toarnă extractul din plante și adaugă o mână de pământ de grădină. Compoziția corespunzătoare și a avea suficient aer și umiditate sunt cruciale pentru calitatea compostului. Odată ce ți-ai construit propriul compost, vei înțelege rapid raportul corect de ingrediente.
Cât de repede va fi gata compostul?
Grămada de compost completată ar trebui să aibă o înălțime de 1 până la 1,5 metri. După cel târziu două zile, va deveni cald, ajungând la o temperatură de 60 până la 65 de grade Celsius. După trei până la opt zile, poți îndepărta materialele de izolație, astfel încât compostul să se poată răci puțin. Compostul se încălzește când microorganismele devin active, se înmulțesc rapid și descompun rapid substanțele organice.
Cu toate acestea, ei fac acest lucru doar în condiții optime de viață – cu suficientă hrană, apă, aer și spațiu. Aceste microorganisme servesc și ca hrană pentru alte organisme din sol care mai târziu migrează în compost și reconstruiesc solul pentru noi. Anumite ierburi pot stimula activitatea microbiană, așa că ajută să incluzi mai târziu un pic de extract din plante la fiecare. A crea compost nu este un secret; este o arta.
Ar trebui să fac compost iarna sau vara?
Compostul fierbinte preparat vara va fi gata în aproximativ 3 luni. Iarna durează aproximativ șase luni. Compostarea la cald are avantaje față de compostarea convențională la rece sau utilizarea compostului industrial. Nu trebuie să fie întors, nu atrage paraziți și este ușor de realizat în diverse setări. Acest lucru este deosebit de important pentru compostarea deșeurilor alimentare și economisește forță de muncă, timp și spațiu.
Dipl.-Ing. Martina Kolarek
e
expert în știința solului agricol și nutriția durabilă
Dipl.-ing. Martina Kolarek este expertă în știința solului agricol și în nutriție durabilă. Este biochimist și a studiat ecologie aplicată la Universitatea de Resurse Naturale și Științe Aplicate a Vieții din Viena. În atelierele sale, ea arată cum să creeze un compost bun.