Cum știu dacă produsele mele cosmeticele sunt cu adevărat „naturale”?
Cosmetica naturală nu este un termen reglementat. Având în vedere numărul din ce în ce mai confuz de produse disponibile, consumatorii pot recunoaște mai repede cosmeticele naturale autentice după etichetele lor.
Cosmos
Cosmos este o asociație a etichetelor europene de produse cosmetice naturale. Membrii fondatori sunt Asociația federală a întreprinderilor industriale și comerciale germane BDIH (Germania, a se vedea logo-ul pentru exemplu), Soil Association (Marea Britanie), Ecocert și Cosmebio (Franța) și ICEA (Italia). Există o diferență între etichetele COSMOS Natural și COSMOS Organic. Criteriile suplimentare includ respectarea standardelor de „chimie verde”, interzicerea utilizării nanoparticulelor și anumite cerințe privind ambalajul. Testele sunt efectuate de organizații de certificare externe independente.
Cosmetice naturale Demeter
Produsele cosmetice care poartă acest însemn conțin întotdeauna cel puțin 90 % materii prime certificate Demeter. Pentru cosmeticele naturale este posibilă, de asemenea, indicarea ingredientelor Demeter independent de cantitățile menționate în lista ingredientelor. Calitatea fiecărui ingredient individual de origine agricolă trebuie să fie indicată pe produs. Toate produsele trebuie să fie fabricate în conformitate cu standardele referitoare la prelucrare, aditivi și alte ingrediente auxiliare. Testele sunt efectuate de organizații externe independente de certificare.
NATRUE
Este o organizație internațională non-profit care se concentrează pe cosmeticele naturale și organice. Pentru a fi certificat NATRUE, un produs poate conține numai trei categorii de materii prime: substanțe naturale, materii prime naturale derivate (substanțe naturale modificate) și materii prime identice cu cele naturale. Există trei niveluri de certificare: Cosmetice naturale, Cosmetice naturale cu porțiune organică și Cosmetice organice. Toate produsele certificate NATRUE evită în mod intenționat utilizarea parfumurilor sintetice, a silicoanelor, a parafinelor, a microplasticelor, a uleiului mineral și a grăsimilor sintetice. Pentru a asigura acest lucru, inspecțiile sunt efectuate de instituții de certificare externe independente.
Produse organice USDA
În SUA, produsele identificate ca fiind „100 % organice”, cu excepția apei și a sării, trebuie să conțină numai ingrediente obținute prin metode organice. Produsele „organice”, cu excepția apei și a sării, trebuie să conțină cel puțin 95 % ingrediente organice. Acest însemn este emis de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite.
ISO
Standardul ISO pentru cosmeticele naturale și organice stabilește definiții pentru diferite clase de ingrediente și oferă exemple de calcul al proporției de ingrediente naturale și organice. Nu există restricții sau limite în ceea ce privește selecția și cantitatea materiilor prime utilizate; pot fi utilizate și plante petrochimice (pe bază de ulei mineral) și modificate genetic. Apa contează ca substanță naturală. Nu este prevăzută o proporție minimă de ingrediente naturale sau de materii prime ecologice.