Crearea unor legături între părinți și bebeluși în timpul băiței
Cum să faci din momentul băiței un ritual relaxant
Când pot începe să îi fac baie nou-născutului meu? Cât de des ar trebui să-i fac baie bebelușului meu? Cât ar trebui să dureze o baie? Acestea sunt întrebări frecvente pe care și le pun multe mame și tați aflați la prima experiență. Fiecare bebeluș reacționează diferit la apă. Baia poate fi o plăcere atât pentru copil, cât și pentru părinți, dacă se ține cont de câteva reguli simple.
Bathtime is family time
O baie este posibilă în orice moment și aproape întotdeauna benefică. Poate deveni un ritual relaxant atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii mici. Baia este o ocazie pentru întreaga familie - părinți și bebeluș - să lase deoparte viața de zi cu zi și să se bucure împreună de momente plăcute, fără distrageri. Ora de baie a bebelușului este un moment petrecut în familie. A fi împreună în apă este o ocazie de a crea legături, de a activa simțurile, de a atinge ușor și de a experimenta bucuria mișcării. Dar nu toți bebelușii sunt fani ai apei.
Cât de repede îi pot face baie nou-născutului meu?
Perioada postnatală imediat următoare nașterii este dedicată legăturii cu nou-născutul. Contactul cutanat strâns și un amestec magic de hormoni asigură dezvoltarea unei legături între părinți și copil. În prima oră după naștere, un nou-născut este deosebit de alert și începe curând să caute sânul mamei sale. Spălatul bebelușului la prea scurt timp după naștere întrerupe contactul cutanat dintre mamă și copil, ceea ce poate afecta negativ relația de alăptare în devenire. De asemenea, poate duce la hipotermie, hipoglicemie sau tulburări respiratorii. Prin urmare, nu se recomandă îmbăierea nou-născuților imediat după naștere. Este suficient ca nou-născuții să fie uscați cu grijă și ținuți la căldură, menținând contactul direct al pielii cu mama sau tatăl. Acest lucru ajută pielea bebelușului să se obișnuiască cu lumea din afara uterului.
Protecție naturală pentru pielea delicată a bebelușului
Vernix caseosa, un strat minunat de hrănire și protecție care poate încă acoperi complet sau parțial pielea nou-născutului, nu trebuie curățat. Vernix este absorbit treptat de piele și, în primele zile de viață, furnizează pielii delicate a bebelușului lipide și umiditate, asigurând menținerea unui pH echilibrat.
Reziduurile uscate de vernix din pliurile pielii trebuie îndepărtate ușor cu ulei după câteva zile, pentru a evita iritarea acelor zone. După acest moment, este bine să începeți să-i faci baie bebelușului tău. Nu este nevoie să aștepți ca ciotul cordonului ombilical să cadă. Asigură-te doar că ștergi cu grijă zona ombilicului după baie.
Care este cel mai bun moment al zilei pentru a-mi îmbăia copilul?
Unii bebeluși sunt stimulați de baie și devin activi, făcându-le mai greu să doarmă după aceea. În acest caz, are sens să fie mutată ora de baie la orele dimineții sau după un pui de somn. Părinții își vor da seama singuri care este cel mai potrivit moment pentru a-i face baie bebelușului în primele săptămâni și luni după naștere - în timp, își vor cunoaște mai bine copilul și vor învăța ce este bine pentru el și când. Poate fi util să alăptezi bebelușul înainte de îmbăiere - bebelușii înfometați sunt rareori relaxați. Fiind ținut în brațe și întors în timpul băii, prin emoție și activitate, se poate întâmpla ca stomacul plin al bebelușului să se „reverse” și bebelușul să scuipe puțin lapte în timpul băii; nu îți face griji, nu este nimic în neregulă cu asta! Deoarece îmbăierea necesită multă energie, mulți bebeluși vor dori să se hrănească din nou la scurt timp după baie.
Cât de des ar trebui să fac baie bebelușului?
Bebelușii cărora le place să facă baie pot fi îmbăiați frecvent, dar este bine ca ei să stea câteva zile fără baie. Bebelușii care par să respingă cu totul îmbăierea nu trebuie forțați. În acest caz, încearcă din nou din când în când. În general, în momentul în care bebelușii pot sta singuri în șezut, le place și să intre în apă.
Bebelușii cărora le place să facă baie pot sta în apă între 3 și 10 minute; copiii mai mari pot sta mai mult în apă, deoarece nu se răcesc atât de repede. Baia trebuie să fie caldă și confortabilă (cel puțin 24 de grade Celsius). Temperatura inițială a apei de baie trebuie să fie de 37 de grade Celsius - aceasta poate fi măsurată cu ajutorul unui termometru de baie, disponibil la majoritatea farmaciilor.
Sfat pentru testarea temperaturii apei
Pielea sensibilă de pe cot poate fi folosită și pentru a verifica apa de baie. Pur și simplu, introdu cotul adânc în apă. Dacă temperatura apei este plăcută și nu prea caldă sau rece, va fi plăcută și pentru bebelușul tău. Deoarece mâinile și degetele noastre sunt deja obișnuite cu temperaturi mai ridicate, acestea nu sunt potrivite pentru verificarea temperaturii apei de baie.
Baie naturală pentru bebeluși
Este mai bine să folosești un produs de baie special conceput pentru pielea sensibilă a bebelușului, decât să-i faci baie în apă simplă. O baie special concepută pentru bebeluși curăță delicat pielea de reziduurile de cremă de scutec și de excremente. Doar apa limpede poate cauza uscarea pielii delicate a bebelușului. Nu este recomandabil să se folosească băi cu spumă. Cel mai bine este să folosiți o baie ușoară, cum ar fi Calendula Băiță cremoasă, care conține substanțe hrănitoare (cum ar fi uleiul de migdale) și ingrediente active calmante pentru piele (cum ar fi calendula și mușețelul). Pentru bebelușii cu pielea foarte uscată, se poate adăuga în apa de baie o cantitate mică de ulei pentru bebeluși Calendula (fără parfum). De reținut că acest lucru poate necesita ceva exercițiu, deoarece uleiul din baie acoperă pielea, făcând-o oarecum alunecoasă. Pentru copiii agitați și surescitați, baia Weleda Calendula este ideală. Cimbrul organic pe care îl conține ajută la încălzirea corpului copilului, iar o baie caldă restabilește echilibrul
Ar trebui să folosesc o cadă pentru bebeluși?
Pe piață sunt disponibile căzi practice pentru bebeluși din plastic ușor, cu un dop de scurgere pe fund; de asemenea, este ușor să faci baie nou-născutului tău într-o chiuvetă curată. Evită utilizarea pernelor și scaunelor de baie sau a inelelor plutitoare. Acestea nu numai că împiedică contactul intensiv al pielii între părinte și copil, dar utilizarea lor ar putea face tentația de a lăsa copilul nesupravegheat, chiar și numai pentru o clipă. Elementul apă este ciudat pentru mulți sugari, care nu sunt obișnuiți cu sentimentul de flotabilitate și cu libertatea de mișcare aproape nelimitată. Faptul de a fi ghidați ușor și susținuți cu dragoste în cadă de un îngrijitor oferă bebelușilor un sentiment de siguranță în timp ce învață să se bucure de acest element nou. O experiență plăcută de îmbăiere împreună poate întări legătura dintre părinți și copil.
După baie
După baie, bebelușii și copiii mici trebuie înfășurați și uscați bine, ușor, dar rapid, de preferință cu un prosop de puf moale, preîncălzit. Dacă nu există un încălzitor în apropiere, prosopul poate fi preîncălzit pe corpul părintelui. Calendula Baby Oil (fără parfum) hrănește și protejează pielea sensibilă a bebelușului și poate fi aplicat în timpul unui masaj calmant. După aceea, crema de corp hidratantă Calendula poate fi aplicată pe zona scutecului.
Copilul tău plânge după ce îi faci baie? Există mai multe motive posibile:
- A fost speriat de sfârșitul brusc al senzației plăcute de imponderabilitate sau de trecerea bruscă de la apa caldă a băii la aerul interior mai rece? Poate că tocmai era pe punctul
- Sau poate că baia i-a stârnit apetitul. A face baie este incitant și chiar obositor și, ca urmare, bebelușul tău ar putea cere apropiere, căldură, un sentiment de siguranță și o masă.
- Hrănirea bebelușului, oferirea unui contact abundent cu pielea și încălzirea sa cu corpul tău și un prosop sau o pătură sunt modalități de a calma și satisface aceste nevoi.
- După aceea, este timpul pentru îngrijirea pielii și îmbrăcare - de preferat în haine care nu miros prea puternic a detergent.
Înotul pe timp de iarnă și vară
Când afară este frig, un copil proaspăt îmbăiat nu trebuie expus imediat la aerul de iarnă. Corpul și părul unui copil trebuie mai întâi să fie complet uscate pentru a preveni evaporarea excesului de umiditate și evacuarea căldurii corpului. O șapcă va împiedica capul să emane prea multă căldură. Chiar dacă adulții se simt suficient de călzi sau înfierbântați afară, un copil poate răci cu ușurință, mai ales atunci când pielea îi este umedă și suflă o briză ușoară. Ambii factori elimină rapid căldura din organismul mic. Prin urmare, se recomandă prudență atunci când se face baie în aer liber.
O vizită la o baie în aer liber în timpul verii este mai potrivită pentru bebelușii mai mari care pot deja să stea în picioare independent în cadă. Atunci când mergeți cu cei mici la o piscină în aer liber, asigurați-vă că nu le este prea frig și protejați-le capul și corpul ud de vânt. Și în niciun caz bebelușul nu trebuie expus direct la lumina soarelui. Odată luate aceste măsuri de precauție, distracția de vară cu stropi poate începe - întotdeauna sub privirile atente ale părinților.